Poslomat

Zapošljavanje u eri društvenih mreža.

Početak

Nakon dugih mjeseci razvoja, došlo je vrijeme da servis Poslomat.hr predstavimo javnosti. Svjesni smo da će se korisnici upitati "zar još jedan site na istu temu?", pa ćemo se u ovom uvodnom članku potruditi objasniti novosti koje Poslomat donosi i razloge zbog kojih biste ga poželjeli koristiti.

Prije svega, nekoliko riječi o motivaciji za projekt. Mono Software već puno desetljeće, osim ostalih proizvoda, razvija i razne sustave za podršku procesu zapošljavanja - nisu to samo klasični portali za posao, nego i cjelovita recruitment rješenja. Ta se rješenja "vrte" u nekim drugim državama, od Irske, SADa, Mađarske, Poljske, Slovačke, Češka... Sve ovo vrijeme aktivno pratimo razvoj hrvatskog tržišta rada, jer smo prošli put od pronalaženja prvog posla, promjene radnog mjesta, i sada često tražimo kandidate za radna mjesta u našem timu. Ono čemu svjedočimo je - uz dužno poštovanje svim ostalim servisima koji su odradili pionirski posao - određena stagnacija i dostupnost modela koji su davno vidjeli svoje najbolje dane. Na što mislimo?

Smatramo da posloprimac ili poslodavac danas ne treba portal nakićen gomilom sponzorskih logotipa, vijesti prepisanih sa svjetskih poslovnih portala, dugačke komplicirane i krute postupke registracije i prijave. Većina ovih servisa skupo naplaćuje objavljivanje oglasa za posao, kao i pristup bazi životopisa koja je količinski impresivna, ali kvalitativno vrlo male vrijednosti. Životopisi su redovno neažurni i nadasve netočni, a čuvaju se poput najveće tajne.

Poslodavci danas sve manje prihvaćaju podatke iz životopisa zdravo za gotovo. Posloprimci žele biti konkurentni i omogućiti pristup vlastitim podacima što većem broju poslodavaca, a u slučajevima kad im to zbog nekog razloga ne odgovara, žele imati potpunu kontrolu nad vlastitim podacima. Model u kojem vas servis za zapošljavanje tjera na popunjavanje raznih obrazaca samo da biste životopis imali nekakvom kvazistandardnom formatu, i potom taj isti životopis preprodaje umjesto da ga učini što pristupačnijim, nije pretjerano pošten. Danas, u doba društvenih mreža, taj model više nije ni održiv.

Svrha našeg servisa je omogućiti što lakši dijalog između strana u procesu zapošljavanja. Pri tome smo se vodili idejom da u tom procesu ne smije biti "izmišljanja tople vode". Znamo da korisnici ne žele još jedan portal s još jednim korisničkim imenom i lozinkom koje moraju pamtiti. Isto tako, ne žele ponovo stvarati i uređivati podatke u vlastitom profilu i životopisu, kad te podatke zasigurno već imaju na Facebooku ili LinkedIn-u. Zasigurno ne žele ponovo graditi mrežu prijatelja, poznanika i poslovnih kontataka - sve je to svatko od nas već odradio u većim svjetskim društvenim mrežama.
Poslodavci znaju da niti jedan portal sam po sebi ne obuhvaća sve potencijalne kandidate. Žele brze i učinkovite alate za distribuciju oglasa u svim relevantnim medijima - mislite li zaista da prosječan hrvatski portal može dosegom konkurirati Facebooku, LinkedInu i Tweeteru? Žele jednostavno povezivanje s kandidatima. I više od svega - žele sve to besplatno.

Poslomat proces zapošljavanja čini zabavnim... ili da budemo skromniji, barem bržim i jednostavnijim. Prijavite se jednim klikom, koristeći Vaš Facebook account. Svi Vaši Facebook prijatelji su istog trenutka dostupni u Vašoj poslovnoj mreži. Podaci za životopis su već uvezeni i spremni. Ne sviđa Vam se Facebookov format životopisa i bolje ste ga uredili u LinkedIn-u? Tamo su i Vaši dodatni, poslovni kontakti? Poslomat će u tren oka povezati sve vaše accounte na različitim društvenim mrežama i omogućiti da odmah započnete s prijavom na posao - ili ćete možda prvo istražiti tko su vaši kontakti u tvrtkama koje su Vam zanimljive. Tu je još i "zid" koji omogućava slanje poruka na velike društvene mreže, alat za komunikaciju, i svi ostala standardna funkcionalnost na koju ste navikli u sličnim servisima. Ovo se odnosi i na poslodavce: unos posla i pregled prijava su vrlo jednostavni, a kroz sve se i dalje provlači "društveni" aspekt. Posao kojeg objavite na poslomatu se može automatski propagirati na sve značajne društvene servise, kao i na Vaše vlastite portale i blogove.

Nadamo se da ćete uživati u korištenju našeg servisa, i želimo što više komentara, prijedloga, pohvala i kritika.

Tagovi: ,
Ovaj sadržaj još nije ocijenjen. 

Obavijesti me kada se pojavi novi komentar na ovaj post